Amerikansk fotboll

Amerikansk fotboll

2nd januari 2020 Av av marcus

Amerikansk fotboll är en av de allra populäraste sportera i USA. Sporten har sitt ursprung på amerikanska college där det till en början inte såg ut som dagens sport. Istället fungerade sporten ursprungligen som vanligt fotboll med en del rygbyinslag. Den första matchen spelades på slutet av 1860-talet och sedan dess har sporten fortsatt att utvecklats en hel del till vad dagens amerikanska fotboll är.

Hur spelar man amerikansk fotboll?

Sporten är ett lagspel där varje lag kan bestå av upp till över 50 spelare, dock är endast 11 av spelarna tillåtna på spelplanen under en match. Varje spelare har en bestämd position på spelplanen och varje lag delar upp i anfallsspelare och försvarsspelare. Några av positionerna som finns är quarterback, runningback och wide receiver. Amerikansk fotboll går ut på att man ska försöka få bollen till motståndarens målområde. Varje lag har egna spel på hur de ska ta sig an en match, spelaren som är quarterback mottar instruktionerna av tränaren och förmedlar det sedan till resten av laget i en så kallad huddle. Vid större matcher kan spelaren få instruktionerna via en radio i hjälmen, annars använder sig tränaren och spelarna av speciella tecken. Det lag som samlar flest poäng under en match vinner.

Det finns dessutom flera sätt för ett lag att samla poäng:

  • Touchdown innebär att en spelare för in bollen eller tar emot en passning från en lagkamrat i målområdet hos det defensiva laget. Det ger 6 poäng och laget får dessutom chansen att samla fler poäng genom att springa eller sparka.
  • Om en spelare lyckas med att sparka in bollen efter en touchdown ger 1 poäng.
  • Skulle en spelare lyckas med att springa in eller passa in bollen efter en touchdown ger det 2 poäng.
  • På varje sida av spelplanen finns det två målstolpar och skulle en spelare sparka in bollen mellan stolparna utan en föregående touchdown ger det 3 poäng.
  • Förutom poäng vid målgörande kan en spelare få 2 poäng om han lyckas med att tackla en motståndarspelare i dennes målområde.

Spelplanen och speltiden

Planen som man spelar på ska vara just under 110 meter lång och runt 48-49 meter bred. Var tionde yard är planen uppdelad av parallella linjer för att göra det lättare för både deltagarna och åskådarna att avgöra var spelarna befinner sig och hur långt de måste ta sig för att bli tilldelad poäng.

Speltiden varierar beroende på vilket land det gäller. I Sverige är en match uppdelad i två halvlekar med två quarters på 12 minuter. I NFL däremot är varje quarter 15 minuter effektiv tid. Det betyder att klockan stannas vid till exempel en ofullständig passning och om en spelare skulle springa utanför sidlinjen vid bestraffning.