Draksurfing/kitesurf

Draksurfing/kitesurf

23rd augusti 2020 Av av marcus

Draksurfing går att förklara som en sorts segling. Personen som utövar sporten står på en bräda som är utrustad med kraftdrake som drivet ekipaget framåt. Kraftdraken består av en sorts friflygande vinge som kontrolleras med ett antal linor, vanligtvis fyra stycken. Personen som står på brädan använder sig av linorna för att styra sin bräda och placera vingen så att den fångar upp vinden på rätt sätt. Är man nybörjare och vill prova på sporten rekommenderas det att man anlitar en tränare eller någon som har erfarenhet för att lära sig på rätt sätt istället för att bege sig ut på vattnet själv.

Drakarna som används finns i flera olika storlekar. Det finns mindre drakar som är runt 2 kvadratmeter och stora drakar som kan vara upp till 21 kvadratmeter stor. Man väljer sedan storleken beroende på surfarens vikt samt hur mycket det blåser. Det finns dessutom flera olika varianter av drakar som används, vissa passar bättre till att göra tricks medan andra drakar rekommenderas främst till nybörjare. Förutom att endast låta vinden dra en över vattnet är det möjligt att “fånga” vinden och på så sätt få höjd eller hoppa. Det gör det sedan möjligt att utföra olika tricks. Nybörjare kan dock ha lite svårt i början eftersom man måste placera brädan och draken på ett visst sätt för att bli lyft från vattnet.

Det finns en annan typ av draksurfing som går att utföra på snö. Den sporten kallas för snökite eller kitesnowboarding och istället för att stå på en bräda står man på skidor eller en snowboard. Snökite utförs dessutom inte på vatten utan på snö, vilket är uppenbart från namnet.

Draksurfing i Sverige

Det var först i slutet på 1990-talet början på 2000-talet som draksurfing började etablera sig i Sverige. Tidigare fanns det endast ett fåtal utövare men under år 2000 kunde man säga att det fanns ett 10-tal istället för ett ental. Idag däremot är det en sport som är relativt utbredd över hela landet, men de bästa förutsättningarna för sporten finner man främst i de södra delarna av landet samt på Gotland och Öland.

Vill man prova på draksurfning på snö däremot hittar man de bästa platserna i fjälltrakterna. Sälen-fjällen är en av platserna som bjuder på en av de bästa draksurfingarna.