Dressyr

Dressyr

13th september 2020 Av av marcus

Dressyr är en unik hästsport som går ut på att man ska få hästen till att röra sig på ett visst sätt. Sporten har sin grund från 1800-talets militärs krav på praktisk ridning. För de otränade ögonen är en enklare förklaring att hästen “dansar”. I en tävling utför hästen och den som rider ett antal olika rörelser och beroende på hur väl utfört får de poäng. Detta är dock den enkla förklaringen. Det ingår en hel del mer för att ta sig någonstans i tävlingarna.

Rörelserna i dressyr

Det finns en lista med rörelser som man använder sig av i sporten. Några av dessa är skritt, trav och galopp, vilket är tre av hästens mer naturliga rörelser. Det finns dock andra som ryggning vilket är när hästen backar och piaff vilket kan beskrivas som en travliknande rörelser med höga framben och utan att hästen rör sig särskilt långt framåt. Andra rörelser som kan utföras i dressyr är piruett, passage, vissa vändningar, skänkelvikning och ridning på volt.

Förutom alla rörelser måste man följa vissa mönster på banan. Det finns bestämda ridvägar på banan vilket gör att alla som tävlar måste hålla sig inom dessa för att det ska bli godkänt. Är man nybörjare i dressyr brukar dessa tävlingar endast innebära att man följer ridvägarna och håller sig till skritt, trav och/eller galopp. Ju mer erfarenhet man skaffar sig desto svårare rörelser kan man förvänta sig. Några av de allra svåraste rörelserna går idag endast att lära sig på ett visst antal ridskolor.

Två av dessa skolor är Spanska Ridskolan i Wien och Cadre Noir som ligger i Frankrike, där kan man lära sig rörelser som pesad och levad vilket är när hästen stegrar, croupade, courbette och kapriol. Kapriol är när hästen stegrar och sedan skjuter ifrån med bakbenen, det ser ut som den hoppar på två ben helt enkelt.