Basket

Basket

5th december 2019 Av av marcus

Basket uppfanns år 1891 av James Naismith, syftet med sporten var från början endast till något som kunde fylla tiden i skolan mellan amerikanska fotbolls- och baseballsäsongen. Det var dessutom en sport som ansågs vara relativt krävande utan att innehålla någon typ av våld samt vara möjlig att spela inomhus. I dagens basket skjuter man bollen genom korgar som låter bollen ramla igenom. Men när sporten precis kom till använde man sig av trälådor som man satte upp på väggen, problemet med detta var att efter varje mål var någon tvungen att klättra upp för att plocka ut bollen så att spelet kunde fortsätta.

Reglerna i basket

Skaparen, James Naismith, skrev 13 regler om hur sporten skulle spelas, och detta är vad som dagens basketregler baseras på.

En match spelas med två lag som möter varandra. Varje lag får endast ha fem spelare på planen åt gången och alla spelare har sina bestämda platser. Vissa positioner kräver ett mer defensivt spel medan andra kräver ett offensivt. Det är ett relativt snabbt spel vilket gör att alla spelare måste vara uppmärksamma för att inte missa någonting.

Det finns också en hel del regler om hur länge en spelare får hålla bollen och hur snabb ett lag måste vara när de är laget som anfaller. Till exempel, om laget med bollen inte spelar fram den till planhalvan på 8 sekunder eller mindre går bollen över till det andra laget.

Bollen som används i spelet studsas och dribblas med en hand och innan en spelare kastar bollen till en lagkamrat får denne inte göra en dubbelstuds. Det lag som samlat flest poäng vid matchens slut vinner. Poängen delas ut när basketbollen passerar motståndarlagets korg, uppifrån och ner, och en spelare kan få upp till tre poäng för ett mål. Det beror på varifrån på planen som spelare befann sig när hen sköt mot målet.

Under varje match, som ofta är uppdelad i olika perioder som varierar beroende på vilket nivå man spelar. En svensk match räcker vanligtvis under fyra perioder där varje period är 10 minuter, NBA däremot spelar fyra perioder där varje är 12 minuter lång. Under en match finns det alltid domare som håller koll på att alla spelar efter reglerna och blåser av ifall någon fel begåtts.