Galoppsport
Denna hästsport går ut på att ett antal hästar ska galoppera runt en oval bana. Personen som rider är vanligtvis en lättare person som kallas för jockey. Anledningen till att endast lättare personer rider är för att få hästen till att springa så snabbt som möjligt, ifall den som rider skulle väga mer blir det tyngre för hästen och den får därmed svårare att komma upp i högre hastigheter.
Kapplöpning med hästar har funnits väldigt länge, redan under romartiden brukade man tävla med sina hästar. På den tiden kunde tävlingarna även kräva att hästen drog en häststridsvagn som användes. Kapplöpningen eller galoppsporten som tävlas i idag sägs ha uppkommit på 1600-talet i Storbritannien.
I Sverige blev sporten populär i början på 1800-talet. Den första tävlingen skedde i Göteborg år 1810 och den anordnades av en engelsman som ett sätt att fira kronprinsessans besök i Sverige. Tävlingen hade hela 10 000 åskådare vilket var en väldigt stor publik på den tiden. Idag visas tävlingar på TV vilket gör att åskådarna på plats inte alltid är lika stora.
Hästraserna
Vilka hästraser som får delta i galopptävlingarna beror på vilket i vilket land tävlingen anordnas. Den engelska fullblodshästen är vanligtvis den ras man menar när man pratar om galopphästar. Sedan år 1970 är det dock även tillåtet att delta med arabiska fullblod i svenska tävlingar. De olika raserna får dock aldrig tävla mot varandra. I USA förkommer båda dessa hästraser men även Appaloosan, en nordamerikansk häst som är känd för bland annat sin päls som är prickig. I Asien har man främst tävlat med arabiska fullblod och Achaltekeer-hästar vilket är en ras från Turkmenistan med hög uthållighet och kraft.