Handboll

Handboll

13th juli 2019 Av av marcus

Handboll är en sport som kom till i slutet på 1890-talet i Danmark. Dock finns det tecken på att liknande sporter spelades tidigare än så, både från medeltiden och under antiken. Det var dock främst i början på 1900-talet som spelet utvecklades och fick sina regler. Reglerna skilde sig mellan de olika länderna där sporten spelades fram tills landskamper i handboll kom till på 1930-talet. Det i sin tur medförde internationella regler som de enskilda länderna började använda sig av.

Regler i handboll

I handboll finns det ett antal grundläggande regler, det är bland annat inte tillåtet att ta fler än tre steg utan att studsa bollen, man får heller inte studsa bollen och plocka upp den för att sedan studsa den igen. Det är inte tillåtet att springa på spelare som står stilla men det är tillåtet att spärra med sin kropp mot andra spelare. En annan sak som inte är tillåtet är att hålla ett lågt tempo, domaren kan avgöra ifall det anfallande laget har tar för lång tid på sig att göra anfall och varna. Då får laget 6 passningar innan de måste göra ett skott mot målet. Om laget inte försöker sig på att göra mål eller passar bollen mellan varandra för många gångar går bollen över till det andra laget istället som då får göra ett frikast.

Det är två lag som möter varandra på en plan som är 40 meter lång och 20 meter bred. En match pågår i sammanlagt en timme, man spelar i två halvlekar. Det finns ett mål på varje sida av planen och alla spelare som deltar måste hålla sig inom linjer som finns på golvet.