Tips på hur du förbättrar idrottsklubbens ekonomi

Tips på hur du förbättrar idrottsklubbens ekonomi

29th februari 2020 Av av marcus

Att driva en idrottsklubb kräver väldigt mycket arbete. I de mindre klubbarna måste man till stor del förlita sig på eldsjälar som arbetar ideellt för klubben, medan man i större klubbar har anställda som arbetar heltid med sina arbetsuppgifter.

Samtidigt är det även stora och många utgifter som är kopplade till att driva en idrottsklubb. Så för många gäller det att vända på varenda krona för att få budgeten att gå ihop. I den här artikeln kommer vi ha en fotbollsklubb som exempel, och då kan man bland annat förvänta sig följande kostnader:

  • Material – här handlar det om allt från bollar, träningskläder och även sådana små men ack så viktiga saker som sjukvårdsväskor med allt som behövs vid eventuella skador.
  • Hyra – de flesta föreningar betalar hyra för planen man spelar på, men även för eventuella klubbhus där man samlas inför matcher och träningar.
  • Personal – denna kostnad kan variera beroende på klubbens storlek. Men även mindre klubbar har ofta kostnader för exempelvis tränare. Större klubbar har även stora lönekostnader för sina spelare.

Öka inkomsterna

Att öka inkomsterna är något alla klubbar ständigt strävar efter. Det är självklart inte lätt då det är många föreningar man konkurrerar med. Men det finns givetvis saker man kan göra för att få in extra pengar förutom i form av medlemsavgifter. Några tips kan vara:

  • Arrangera en turnering – arrangera en fotbollsturnering, antingen utomhus på sommaren eller inomhus på vintern. Detta kan generera en bra summa till klubben i form av anmälningsavgifter, men man får även merförsäljning i kiosken. I vissa fall kan man även ta ut en parkeringsavgift.
  • Gör klubben mer synlig – Om en klubbs logotyp syns tillräckligt ofta skapas ett medvetande om klubben, det i sin tur kan leda till att fler kommer och tittar på matcherna eller sätter sina barn att träna i klubben. Tryck därför upp snygga reklamprodukter i alla dess former och sälj eller dela ut till i första hand klubbens medlemmar. Det innebär givetvis en utgift att köpa in denna typ av material men förhoppningsvis blir det en vinst i slutändan.
  • Jaga fler sponsorer – sponsorerna är en viktig inkomstkälla för alla klubbar. Ett bra tips här kan vara att höra med föräldrarna till alla barn och ungdomar. Kanske arbetar de på företag som gärna hjälper till att sponsra föreningen. Det behöver inte vara några stora summor, alla bäckar små är viktiga. Om så företaget bara sponsrar en matchboll till en match är det trots allt en inkomst.

Det finns även andra bra saker som att sälja lotter, anordna en loppis eller liknande som kan generera fina inkomster till klubben. Det är i stort sett bara fantasin som sätter gränserna. Förhoppningsvis har denna artikel gett inspiration till att förbättra just din klubbs ekonomi.