Vattenpolo

Vattenpolo

28th november 2019 Av av marcus

Vattenpolo är en sport som spelas vanligtvis i en bassäng med två lag som möter varandra. Sporten uppfanns under 1860- och 1870-talet i England, i samband med att simning ökade i popularitet. Varje lag består av en målvakt samt sex utespelare som har i uppgift att göra mål på motståndarens sida. Det finns också sex avbytarspelare som kan hoppa in och byta plats med någon av utespelaren när som helst under en match. En match är vanligtvis uppdelad i fyra perioder där varje period är 8 minuter lång och pauserna mellan första och andra perioden samt mellan tredje och fjärde varar endast 2 minuter. Pausen mellan andra och tredje period däremot varar i 5 minuter.

Vattenpolo var en av de allra första lagsporterna som lades till i OS, det skedde redan år 1900 men endast för herrar. Damversionen av sporten kom inte till os förrän år 2000.

Regler i sporten

Bassängen som spelas i ska vara 25×20 meter för herrar och 25×17 meter för damer samt 2 meter djup. Bollen som används får växa max 450 gram och den liknar en volleyboll. De fem utespelarna som deltar ska tillsammans försöka ta sig till motståndarens sida av bassängen och göra mål. Det är den enkla förklaringen i hur vattenpolo går till. Det finns självklart regler i vad som är tillåtet, till exempel måste ett lag göra ett försök på mål inom 30 sekunder annars ska bollen ges över till det andra laget. Skulle en spelare bryta mot någon av reglerna kan det bli straffkast eller utvisning beroende på hur grovt “brottet” är.