Vattenskidåkning

Vattenskidåkning

27th april 2020 Av av marcus

Vattenskidåkning är en sport som många ägnar sig åt för nöjets skull. Men det finns även de som tävlar i sporten. De som utövar sporten står på ett par skidor och håller i en lina som sitter fast i en båt. Båten drar sedan personen över vattnet i en hastighet som gör de möjligt för personen att glida fram på ytan med sina skidor. Det finns även varianter av vattenskidåkning där man dras av ett flygplan eller en kabel som fäst vid land.

Förutom ett par skidor är det även möjligt att åka med en skida vilket kallas för wakeboard. Det blir mer som snowboardåkning, skillnaden är självklart att man åker på vatten istället. Hur snabbt båten drar en beror på om man väljer en eller två skidor att åka på. För att vattenplaning ska uppnås måste man åka minst 25 kilometer i timmen med ett par skidor och 35 kilometer i timmen med en skida.

Grenar i vattenskidåkning

När man tävlar i vattenskidåkning finns det olika grenar man kan delta i. En av dessa grenar är slalom vilket innebär att man ska ta sig runt en bana som består av 6 bojar. Efter att varje boj har rundats ökas dessutom hastigheten och skulle man klara sig upp till maxfarten förkortas draglinan lite. Den som klarar att ta sig runt flest antal bojar vinner tävlingen.

En annan gren som det går att tävla i är trickåkning. I denna gren kan man välja ifall man vill tävla med en eller två skidor. Deltagarna har två omgångar på 20 sekunder på sig att utföra de bestämda tricken så bra som möjligt. Endast de tricks som utförts rätt ger poäng och ju svårare trick desto högre poäng kan man få.

Hopp är den tredje grenen som ingår i vattenskidsåkningstävlingarna. Två skidor används i denna gren och från namnet är det inte svårt att lista ut vad grenen innebär. Det finns tre olika hopp, skillnaden mellan hoppen är storleken. Det minsta är 150 centimeter, sedan finns det ett hopp som är 165 centimeter och det högsta ligger vanligtvis på 180 centimeters höjd. Vissa regler kan skilja sig åt beroende på vem som håller i tävlingen, trots att grundreglerna brukar vara desamma kan det finnas en skillnad i vilken höjd på hoppet som kommer gälla samt vilken hastighet deltagarna kommer åka i. Högre hopp och högre fart resulterar oftast i längre hopp vilket brukar gälla de mer erfarna tävlande.