Voltige – gymnastiska övningar på en galopperande häst
Hoppning, dressyr och fälttävlan är de grenar som är mest kända inom ridsporten. Dessa tre är OS-grenar och är därmed även åtminstone delvis kända utanför kretsen av de som själva håller på med ridsport. Men vad vet du egentligen om grenen voltige?
Att rida och hålla på med hästar är en populär aktivitet bland många svenskar. För många är det enbart en fritidssysselsättning och motionsform och inte alls någon form av sport som innehåller tävlande. Att hålla på med hästar innebär att du är ute i alla typer av väder. Det påverkar självklart din hud. Kanske har du stått ute i gassande solsken eller i bitande kyla så att din hud har fått hudpigmenteringar eller förstorade porer. Hos dermapen kan du få hjälp med detta. Deras behandlingar gör att din hud bildar nytt kollagen. Många hästmänniskor prioriterar sin hästs välmående framför sitt eget men ibland ska man tänka på sig själv också.
Voltige en annorlunda gren inom ridsporten
Voltige är en gren som precis som många andra ridsportgrenar har sitt ursprung hos militären. Det var kavalleriet som utvecklade denna gren. Det är en gren som har funnits länge men som tävlingsgren är den relativt ny. Som utövare av voltige kallas du voltigör och det är du som gör rörelserna eller övningarna som de heter uppe på hästryggen, antingen ensam eller i lag. Till skillnad från andra ridsportgrenar är det inte du som utövare som har kontroll över hästen och det är inte ett samarbete mellan häst och ryttare på samma sätt som i de andra grenarna. Istället är det linföraren som kontrollerar hästen genom att stå på marken och longera hästen i en cirkel runt sig.
Tävla i voltige
Det arrangeras både EM och VM i voltige. Den 28 juli till 2 augusti 2020 står Sverige värd för VM för seniorer och EM för juniorer på Flyinge i Skåne. Förhoppningsvis med svenska medaljörer. Sverige har tagit medalj tidigare. 2017 tog till exempel Johanna Lindberg Sveriges första VM-medalj individuellt.
I voltige kan du tävla i lag och individuellt. Tävlingen består av en obligatorisk och en fri avdelning till musik. Alla voltigörer måste göra samtliga obligatoriska övningar samt minst en övning i det fria programmet. Det är åtta obligatoriska övningar och dessa genomförs i en bestämd ordning. Övningarna är: upphopp, grundsits, fana, kvarn, sax del 1, sax del 2, stående samt avhopp inåt.
För varje övning delas poäng mellan 0 och 10 ut. Det görs avdrag om voltigören till exempel ramlar i samband med avhoppet eller om hen glömmer bort att stå på knä före stående. Bedömningspunkter för det fria programmet är dess sammansättning, svårighetsgrad och utförande. Under utförande bedöms smidighet, schvung, mekanik och höjd. Programmet bedöms också utifrån hur omväxlande det är.
Även hästen bedöms både i den individuella tävlingen och lagtävlingen. Det som bedöms är hästens galopp. Domarna tittar på hästens lösgjordhet, takt och framåtbjudning samt bedömer hur linföraren longerar hästen.