Surfing

Surfing

24th mars 2020 Av av marcus

Surfing är en sport som framkom på Hawaii, enligt vissa kom sporten till så tidigt som på 400-talet medan andra säger att surfing kom till på 1400-talet. Den spred sig vidare mot Australien och USA:s fastland på början av 1900-talet. År 1957 spred sig surfingen till Biarritz, en kommun i sydvästra Frankrike. Under 1950- och 1960-talet blev sporten mer populär, framförallt när man började skapa surfingbrädor som var tillverkade av glasfiber. Det gjorde brädorna mycket lättare att hantera.

Sporten går ut på att man ska, med hjälp av en surfbräda, glida fram på vattenytan på framsidan av en våg. För att ta sig upp på vågen måste man först paddla ifatt vågen för att sedan placera brädan rätt och hoppa upp på den. Vid större vågor kan surfare ibland få hjälp av en person med vattenskoter för att göra det lite lättare att fånga en våg.

Surfingbrädorna

En surfingbräda är helt enkelt en speciellt utformad bräda som är anpassad till att ta sig över vattnet. Förr i tiden tillverkades brädorna av olika träsorter, idag skapas brädans stomme av en skumplast och ytan består av glasfiber. De professionella brädorna har många gånger en fångrem som man sätter fast vid foten för att inte tappa bort sin bräda ifall man skulle trilla av. Det finns också nybörjarbrädor som är mycket mjukare och billigare jämfört med glasfiberbrädorna. Eftersom dessa brädor är lite mjukare är risken att man skadar sig på brädan liten. Det är dessutom dessa mjukare brädor som många gånger går att hyra ifall man inte vill köpa sin egen.

Olika typer av surfing

Förutom den klassiska formen av surfing som innebär att man ska simma ifatt en våg och sedan ställa sig upp på brädan, finns det ett antal andra former av sporten. Några av dessa är:

Vindsurfning – den här formen av surfing kan man förklara som segling men med en surfbräda. Man står på en bräda som sedan har en segel och tar sig fram med hjälp av vinden. Inom denna surfingsport finns det en rad med olika tävlingsgrenar, bland annat speed, slalom, freestyle, wave och formula.

Paddelsurfing – denna form innebär att man använder sig av en paddel för att ta sig fram. Man står upp på sin bräda och behöver inte vänta på en våg för att ta sig framåt. Vissa använder en paddel för att lättare ta sig ut till de större vågorna medan andra använder sig av paddelsurfing för att se på utsikten och njuta av vädret.

Bodyboarding – det här är en sorts surfing som innebär att man antingen ligger eller står på knä på brädan. Till skillnad från en surfingbräda är en bodyboard ofta mycket mindre i storlek jämfört med en surfingbräda.